Andas

När jag hade slutat på praktiken idag så gick jag in till Mackan och satte mig hos honom i boxen.

Jag var trött så jag blundade, andades och slappnade av. Satt så länge, lyssnade på när Mackan andades. Jag somnade nästan. Efter en lång stund samlade jag ihop ork nog att lyfta på ögonlocken för att kika lite på vad Mackan gjorde. Han stod helt stilla mitt i boxen, halvslutna ögon och alldeles lugn och avslappnad.

Jag blundade igen och återgick till att nästansova. Så fantastiskt fint att han blev så lugn av det. Så skönt att vi bara kan vara tillsammans och andas. Ibland är det bra att gå tillbaka till det allra grundligaste. När vi vaknade till igen så höll Mackan på att tugga och slicka sig om munnen, för att sedan gäspa.

Min underbara, fina, älskade vän.


Vi är inte de, vi är vi

Jag har inspirerats av så många...

 

Oline och Vitnos

Enna och Caspian

Jonna och Winnie

Amica och Vladimir

Linnéa och Boss

Malin och Kyanou

 

Och jag vet äntligen hur det känns. Att ha någon som verkligen är allt. Så enkelt och så invecklat. Självklart utan att tas för givet. Som att andas.

 

Men vi kan inte sträva efter att bli som någon av de, för vi är inte de. Vi är vi.

Kajsa och Remarkable.

 

Och vi har vår alldeles egna historia att berätta. Egna minnen att skapa och vår egen kärlek för att inspirera.





Vändning, avundsjuka och tårar av kärlek (det finns ingen annan än du)

De tre stjärnorna lyser lite svagt på himlen, lite hemligt

Många skulle nog kalla de för "Orions bälte", men för mig är de "Afrikastjärnorna"

Varför de lyser så hemligt är det bara jag och de som vet

Jag kan inte berätta, det är inget jag vet med hjärnan

Men allra längst in i mitt hjärta

Djupt i min själ

Så vet jag


 

Dagen började med att jag trodde att jag skulle få en liten sovmorgon, bara för att komma på att det var spanska... Jävligt segt att spansklektionerna inte är synkade till resten av schemat nu när vi har två veckors praktik.

Anyway, jag cyklade dit i duggregn och det var inte så farligt, hemvägen däremot ska vi inte tala om. Jag brukar inte bli arg på vädret, det finns liksom ingen mening, men det var minst sagt en jävlig blåst som fick mig att uttrycka diverse svordomar och stånkande klagomål. Men hem kom jag dock till slut och då drack jag två stora glas o'boy och tog en macka (av mitt mumsiga hembakade bröd) bara för att fylla på krafterna och bättra på humöret, för det behövdes.

Väl på stallet kommer jag inte riktigt ihåg vad det var jag började med, men i vilken ordning det nu var så sopade jag lite på läktaren till Manegen (ett av ridhusen på MR), hjälpte till med insläpp av hästarna, ledde ut två privathästar och en lektionshäst och ledde in en privathäst. Sedan var det lunch och efteråt fick jag instruktioner av Louise att borsta av alla hästar (som hon sa igår: det är bättre att du gör det än eleverna, för du är så lugn med dem) och sen skulle hon komma när mötet hon satt i var slut. Det tog sin tid, mötet, och jag hann både borsta alla leriga hästar och hjälpa till med utfodring av ett nytt slags kosttillskott (av något jästgrejs) till vissa av ridskolehästarna.

Sedan kom Louise förbi och sa att hon skulle skriva en lista till mig imorgon över vilka hästar som behöver fotograferas (mer info imorgon). Då var klockan tre, jag slutade och började istället borsta Mathilda. Det går lite långsamt med henne, men jag tror jag har fått dåligt med tålamod nu när jag och Mackan har kommit så långt i vår relation/vänskap.

 

Jag träffade en tjej vid namn Emma, som precis börjat sköta Mackan också, på tisdagar och någon mer dag. Hon nämnde också att det tydligen finns en annan som också sköter Mackan (Emma verkade vara väldigt snäll och trevlig, men usch och blä). Det är här avundsjukan kommer in i bilden. Medan jag borstade Mathilda/stod och kliade henne på rumpan, vilket hon än behagade, så stod jag och tittade på hur Emma gjorde när hon borstade Mackan. Hon hade honom fastspänd, vilket han tydligt ogillade när hon borstade honom på halsen (inget ont mot tjejen, Mackan är Mackan), men hon kliade honom också lite i huvudet och det kändes så konstigt att se Mackan se så söt ut med någon annan än mig (avundsjuka, avundsjuka!).

Jag kände mig taskig mot Mathilda också eftersom jag inte kunde koncentrera mig på henne utan bara kollade på Mackan och Emma hela tiden. Funderar på om jag verkligen borde sköta henne, är det värt det? Kan jag göra en positiv skillnad för henne fast att jag bara har Mackan Mackan Mackan i tankarna hela tiden?

När jag hade borstat klart Mathilda, och Emma med kompisar hade gått, gick jag in till Mackan och satte mig hos honom medan han åt lite halm. Jag satt och blundade och bara slappnade av och det dröjde in länge förrän Mackan kom och skulle bli kliad, den myspellen. Idag var han så mysig och kli-ig att han nästan blev "hårdhänt", och han råkade knocka mig lite på läppen, inte för att det gjorde särskilt ont. Men jag bara började gråta. För han är så fruktansvärt fin och jag älskar honom så att jag knappt vet var jag ska ta vägen.

 

Jag tror jag stod och myskliade Mackan i en och en halv timme, oavbrutet. Jag blev kall som attan utan min jacka som hängde endast en meter bort, men vad gör man inte för världens gosigaste häst?

Efteråt tror jag han gäspade säkert fem-sex gånger på raken, haha, söten.

 

När det blir dags för Mackan att pensioneras ska jag köpa honom, jag skiter i om jag har pengar eller om jag har flyttplaner eller vad som helst - jag vill inte att vi ska behöva skiljas åt.

 

Avundsjukan är givetvis något jag behöver jobba på. Visst får man känna känslor även om de är negativa, men eftersom avundsjuka grundar sig i egoism så känner jag att jag helst vill försöka jobba bort den. Jag tror denna avundsjukan grundar sig främst i rädslan för att dela med mig av Mackan. På något sätt är jag rädd för att vår relation ska bli mindre tillitsfull/speciell om andra skötare kommer in i bilden, fast att jag vet att det inte kommer bli så. Men rädslan going avundsjuka finns ändå där, så definitivt något att jobba på.


Afrika i mitt hjärta (boktiteln på svenska)

Känslor jag känner när jag läser: Glädje, värme, nyfikenhet, förundran, lite sorgsenhet, lycka och framför allt längtan. Detta är för mig inspiration till tusen.
Läs!

Drömresa

http://www.volontarresor.se/projekt/afrika/zimbabwe/zimbabwe-lejon

 

Jag vill jag vill jag vill!


Länder, platser och upplevelser

Länder:
- Irland
- Kanda
- Nordamerika (Redwoodskog och traditionellt levande indianer)
- Peru (Machu Picchu och Nazca lines)
- Kenya
- Sydafrika
- Tanzania och Zanzibar (igen)
- Zimbabwe
- Nya Zealand
Platser:
- Slätterna på Irland
- Machu Picchu
- Nationalparker i Afrika
- Naturen på Nya Zealand
Upplevelser:
- Dyka på riktigt vid något korallrev
- Simma med vilda delfiner
- Se vildhästar
- Bo i vildmarken
- Lära mig om livet av en buddhistmunk
(To be continued...)

If you just play it from the heart

"When something's spoken aloud it can't be taken back

But don't be too proud, too proud to risk that"


Brödbak

Kul att baka, och lite nyttigare än kakor ;)

Volontärarbete

http://www.blueberrysprak.nu/aeventyr/


Så mycket i mitt huvud

Så mycket att tänka på.

Skriv lista, följ listan ordentligt utan att bli distraherad... Mamma tjatar och tjatar och även om hon har sina anledningar så blir det tröttsamt. Men jag tyckte ändå att det gick bra idag, solen och fågelkvittret fick mig att må bra och jag kunde äntligen fokusera. Jag är stolt över mig själv! :)


Jag har skrivit en lång lista för imorgon också. Bl. a. ska jag börja skriva om Tanzania (om jag kan komma över någon utförlig och pålitlig faktakälla), handla lite spännande ingredienser (kokosmjölk, rismjöl och granatäpple) till spännande plättar som jag har tänkt göra någon dag under veckan. Sen ska jag också hinna baka bröd innan jag ska till stallet, så det blir en del. Men jag tror att det kan bli bra! :)

 

 

Dessutom funderar jag lite på sommarjobb (Ung i sommar)... Jag vet inte riktigt om jag vill eller inte, på ett sätt vill jag vara fri, men på ett annat sätt tror jag det kan vara en bra erfarenhet. Någon som vill dela med sig av egna erfarenheter? Jag skulle vara mycket tacksam!

Jag ska även försöka få tag i skolans SYV så snart som möjligt för att fråga om praktik utomlands i trean. Jag vill ju så gärna till Afrika, men det är så mycket som ska förberedas, om det ens blir godkänt av mina föräldrar såväl som av rektorn, så det gäller att börja i tid. Och för en gångs skull tänker jag verkligen göra det, för Afrika om något motiverar mig något enormt!

 

Nu måste jag dock sova om jag ska orka upp och hinna med allt imorgon. Sov gott, alla fina!


"If I should stumble on my moment in time

How will I know?

If the story's written on my face

Does it show?"





Idag är det vår <3

Solen lyser upp och värmer, och fåglarna kvittrar! Jag måste ut!


Photo Booth-bild, så låg kvalité, men vem bryr sig? För idag lyser världen!


the call

”I wish I was away in Ingo,

far across the briny sea,

sailing over deepest waters,

where love nor care ne’er trouble me”



e. Malvernico, u. Revival

"Remarkable

 

Historien om Mark börjar med hans mamma Revival, som jag köpte av Polisen i Märsta i juni 1993 efter att hon hade omhändertagits efter ett svårt fall av vanvård. Den person som ägde henne och ett tiotal andra hästar hade helt enkelt slutat fodra dem, där de gick på någon sorts lösdrift, och några småtjejer kastade in en bal hö då och då som hästarna fick slåss om.

 

Revival (jag gav henne det namnet efter som hon ”föddes på nytt” och fick en ny chans i livet när jag köpte henne), eller Ina som jag kom att kalla henne (efter Ina Scot, som var en mångfaldig vinnare på travet just då), var 2 år då och hennes pappa Tammer Fors var känd för att lämna nervösa hästar, medan hennes mamma Sea Miss var en mycket snabb galoppör men istadig, och brukade då ner i diken och ställa sig när man red, och vägrade sedan gå upp igen.

 

Ina var inte hanterad alls, och redan storvuxen, cirka 163 cm i mankhöjd, och det var en utmaning att ens försöka få på en grimma på henne. Hon var en av de tuffaste av hästarna i den vanvårdade flocken och hade fått i sig tillräckligt med foder för att inte stanna i växten. Av de andra cirka tio hästarna självdog några av svält och några avlivades av polisen av humana skäl. Ina var alltså en riktig hårding, som hade lärt sig att klara sig själv. Det var förstås inte så lätt att rida in henne, och när hon inte ville göra något (gå in i spolspiltan eller låta sig longeras) så var det tvärstopp. Hon bråkade inte, utan stod bara still och försvann ”in i sig själv” och brydde sig inte ett dugg om varken mutor eller hotelser. Några gånger tappade jag humöret alldeles och tog till långpisk, men det gjorde ingen skillnad, hon stod bara still med spetsade öron som om hon inte märkte något.

 

Trots allt lyckades jag rida in henne – hon tyckte det var roligt att bli riden – och träna upp henne så hon nästan var startklar på hösten. Det hon behövde var att träna startboxar och springa fort på Täby några gånger, så jag flyttade in henne till en tränare på Täby den 30 november det året. Dagen efter kom jag dit och skulle rida henne, och jag borde ha förstått att hon med sitt känsliga psyke – och eftersom hon aldrig blev riktigt ”tam” – skulle reagera på den nya miljön, men jag satt upp och red iväg och kom efter uppvärmning ner till banan. Det var en annan häst som konstrade framför oss, och plötsligt exploderade Ina, rakt upp och över baklänges i en enda rörelse, och blev liggande på rygg ovanpå mig, som ju fortfarande satt kvar i sadeln!

 

För att göra en lång historia kort, så bröt jag bäckenbenet både framtill och baktill, ett antal revben, spricka i bröstbenet och skadad axel. Jag kunde inte själv ta mig upp utan åkte ambulans till sjukhus, där jag blev kvar i tre månader. Under tiden blev Ina kvar på Täby, och blev känd som ”mördarhästen”, för hon var verkligt svår att rida, så det var svårt att få ryttare till henne, både i träning och tävling. Men hon kom ändå till start och löpte bra, men så i sjätte starten drabbades hon av en fraktur i ett knä (kanske på grund av den dåliga uppfödningen!!). Jag hade förstås möjligheten att avliva henne, men jag tyckte att vi hade gått igenom så mycket tillsammans och veterinären sa att det gick att operera.

 

När skadan var läkt, ett halvår senare, tränade vi upp henne igen, och planen var att starta henne, men vid ett tillfälle, när hon hoppade över ett dike, ”fastnade” hennes ben (det med frakturen) i utsträckt läge, och då beslöt jag att hon skulle gå till avel. Man kan tycka att det var idioti att betäcka ett sto med ett så svårt psyke och tveksam kropp, men hennes andra föl, som döptes till The Big Bang (universums uppkomst!), blev en av landets bästa galoppörer med 12 segrar, nära en miljon kronor insprunget och ett formtal på 87 (på en skala från 30 till 100, ju högre desto bättre). Hon lämnade ytterligare två vinnare med andra hingstar (då hade jag sålt henne till en god vän som födde upp hästar i Borås) men när jag så småningom fick tillbaka henne (min vän slutade föda upp hästar) ville jag förstås gärna försöka få fram en ny stjärna, och betäckte med Malvernico igen.

 

Det blev Remarkable, en bildskön nästan svart hingst, men som tyvärr var ”knäpp” redan som föl och ettåring hemma på stuteriet. Jag vill nämna att jag har arbetat med galopphästar och fullblod sedan mitten av 1970-talet och det var inte tal om att han bara var lite skygg eller nervös eller ”hispig som ett fullblod”, utan han var som på en annan planet. Och det enda som begärdes av honom var att han skulle kunna ledas mellan stallet och hagen, hemma på det stuteri där han var född, och normal hantering, dvs verkning, avmaskning, vaccinationer, etc. När jag hämtade hem honom till mitt stall på Angarns träningscamp för att rida in honom och träna upp honom, var han nästan fullvuxen, och inte det minsta tam. Mina skador hade läkt sedan länge, men jag hade inte lust att göra om samma sak som med hans mor, så efter moget övervägande lämnade jag honom i träning hos proffstränaren John Ricketts, som arbetar med natural horsemanship och är något av en ”guru” med svåra hästar.

 

Jag tror att det tog över ett år innan Mark kunde ridas ”normalt”, men han kom till start och visade viss kapacitet, även om inte mycket löphuvud (intresse av att vinna). Han var definitivt inte i närheten av sin helbror The Big Bangs klass. Under tiden hade jag sålt honom till John, eftersom det blev för dyrt för mig att betala för träningen. Till slut var Mark riktigt foglig, och han såldes då vidare till en ridskola/försäljningsstall någonstans i Dalarna, och det var det sista jag hörde om honom.

Att han nu finns på en ridskola i Skåne borde ju betyda att han fungerar, eller också gör han inte det, eftersom du skriver att du vill ”förstå honom bättre”.

 

Men han har definitivt inte haft något hårt eller svårt liv som galoppör, utan blivit varsamt tränad med det allra största tålamod för att tämja hans medfödda svåra psyke, och förhoppningsvis lyckades han till slut förstå att människorna inte är hans fiender.

 

Nu skulle det vara roligt att höra hur han har det idag!

Mvh, Nadja"


Remarkable

Jag har äntligen fått svar från Nadja. Det hon skrev gav mig väldigt blandade känslor, jag tror att jag lägger ut hennes berättelse om Mackan här lite senare, då jag vet att det bara är ett fåtal som kan läsa.

I'm colder now, what I'm feeling is not right (it's not right, it's not right)

"Is this what it feels like to be alive?
Then I don't wanna be here dark line
I was always hoping for someone to be on my side
But it's time to see the true blind in your eyes
Well, it's my life"
/Takida

Through the glass I can see the stars

Mitt fönster är en utsiktsplats.
För jag vill ha in solsken, månsken, ljus och mörker. Jag vill se regn, snö och frost, dammkorn i solljus på fönsterrutan.
Jag har till och med slutat dra ner persiennen om nätterna. Någon gång i somras var det jag kom fram till att jag de nätter månen lyser ville släppa in dess lugnande sken. Och det finns inte mycket som är så mysigt att bli väckt av som en värmande, strålande sol.
Jag är inte ute så mycket som jag skulle önska och jag lever ännu inte det liv jag är ämnad för. Därför vill jag inte skärma av mig från Moder Jord bara för att jag råkar vara inomhus eller det råkar vara natt.
Moder Jord finns hela tiden, runt omkring mig och inom mig. Moder Jord är liv och livet tror jag på.

Spotifys "radio"funktion

Den vill jag verkligen tipsa om!
Om man vill ha ny musik, men inte vet hur man ska hitta den så klickar man helt enkelt in på "Radio"-alternativet i menyn till vänster, skriver in en artist/ett band man vill utgå ifrån och sen väljer Spotify ut låtar som den "associerar" till ursprungsartisten och vips så kommer där en låt som man bara måste lägga till! :)

Inspiration på bussen

När jag tog bussen hem härom dagen läste jag lite förstrött på reklamen för skivor och böcker, fick syn på en Thåström-skiva. "Beväpna dig med vingar" hette den och frasen fastnade i huvudet på mig. Först tänkte jag skriva ihop en dikt med den frasen som utgångsunkt, men jag ändrade mig. Den gör sig bättre för sig själv.
"Beväpna dig med vingar". Låt er inspireras, whichever way you like.

:D

Nu har jag fått svar i form av ett annat efterlängtat mail: nämligen ifall det går bra att jag sköter Mathilda på tisdagar.
...
Det visade sig att det gick alldeles utmärkt! Så från och med nu ska jag även till stallet på tisdagar, för att sköta om fina Mathilda! :D

I väntan på mail

Jag tycker gott att Nadja kan ta och svara nu. Fast så är det väl när man är på tradigt humör och har tråkigt.
Hon skrev ju faktiskt att hon skulle svara så snart hon hade tid, så jag får väl lita på det.
Nu vill jag äta upp min Ben&Jerry's Strawberry cheesecake och mamma vill att jag ska skriva klart hemprovet. Det vill visserligen jag med, men det vill inte bli klarskrivet så det försvårar ju det hela...
Plus att jag också vill sova. Imorgon ska jag till Christina igen, ska bli skönt att få prata av mig igen.

Börja om - VI

En månad senare låg jag i det höga, kittlande gräset på en äng full av blommor. Jag var långt borta från civilisationen. Fåglarnas kvitter var min musik, solen var mitt ljus och min värme, vinden var en lugnande vän och växterna och träden var min trygghet.

Jag hade upptäckt att naturen var som terapi för mig och nu på sommarlovet tog jag mig ofta ut i skogen i närheten av där jag bodde. Ibland följde Anna med, men för det mesta åkte jag själv. Det var så skönt att ha börjat om, för det hade jag. Jag var fri att slappna av nu, jag kunde lära mig att trivas med mig själv, kanske jag så småning om rentav skulle kunna älska mig själv. Färger var också viktiga för mig. Jag hade tatuerat in ett peacemärke ifyllt med färger på handleden: rött för kärlek och sårbarhet, blått för hopp och frihet, grönt för naturen och acceptans och gult för styrka. Men framför allt hade jag börjat lita på folk så smått igen. Det tog ett tag innan jag insåg att inte alla jag mötte såg ner på mig, men jag var på bättringsvägen.

Idag var det en av de dagarna jag hade sällskap. Men det var inte Anna som satt i gräset brevid mig, det var Kalle. Han var kompis med Anna och hade varit med oss ett par gånger. Vi kom bra överens nu när jag hade börjat våga vara mer öppen. Jag gillade Kalles bruna ögon och han snälla leende som fick det att pirra i magen på mig. Kanske kunde vi bli mer än vänner, men det fick tiden utvisa. För tillfället var jag nöjd med att bara känna mig accepterad för den jag var.


Börja om - V

Jag låg i sängen och stirrade upp i taket. Fötterna värkte, benen var ömma, magen gjorde ont, armarna var tunga som betong och huvudet sprängde. Halsen var som sandpapper och ögonen sved. Men den fysiska smärtan var ingenting jämfört med hur jag kände mig inombords.

Jag hade haft Anna, jag hade lämnat internet, skärmat av mig från ensamhetskänslan i skolan, fått energi och livsglädje - jag hade helt enkelt börjat leva igen. Och nu låg jag här, broken to the bone, krossad, förintad, livlös, en bortglömd existens. Jag blödde, jag grät, jag skrek inombords och förundrades över hur ett sådant kaos kunde skapa en sådan apati att jag inte förmådde röra mig.

Jag funderade över hur det skulle vara om jag tog livet av mig, om jag hade orkat. Men man kunde väl dö av smärta och svält också?

 

Telefonen ringde. Mamma svarade. Jag visste inte hur länge jag hade legat här. Jag tror att mamma tittade in då och då, pysslade om mig och såg orolig ut, men allt var som i dimma och jag kunde inte riktigt minnas.

- Tove, Anna är här, meddelade mamma och öppnade dörren till mitt rum på glänt. Jag andades ut. Kunde inte tänka. Anna? Vem var det nu igen? Ett ansikte dök upp i dörröppningen samtidigt som mammas försvann. Jag kände igen det. Långt, rödblont hår, en snäll mun och stora, blåa ögon. Ögonen såg ledsna ut, jag förstod inte varför.

- Varför har du så ledsna ögon?, undrade jag i en viskning.

Tjejen Anna kom fram till min säng och satte sig på kanten och tittade på mig. Det var någonting i hennes blick och i sättet som hon strök mig över håret som fick minnena jag förträngt att skölja över mig.

En fest, sprit, massa folk, någon kände igen mig, mer sprit, förolämpning, glåpord, påhopp. Dimmigt, vingligt, svettig lukt av sprit och kroppar. Påhopp. Knuffar, hårdare knuffar, jag låg på golvet, en fot petade på mig, en annan fot petade hårdare mellan revbenen. Slag. En spark i ryggen, en i magen, sen var det bara mörker.

Jag var fortfarande i mörkret. Handlingsförlamad. Broken to the bone. Och någonting i Annas blick och i sättet hon strök mig över håret fick mig att minnas att hon var min vän, och tanken på att någon som inte var mamma brydde sig om mig, fick dammen att brista. Jag grät som jag aldrig gjort förr. Grät för alla orättvisor och för all skit jag tagit emot. Jag klamrade mig fast vid Anna och när mina tårar var slut och jag kände mig lite mindre kaos-apatisk öppnade hon munnen.

- Det finns bilder av dig på nätet. Men din mamma och jag har polisanmält varenda en av de svinen.

Jag kunde inte svara. Men kanske fanns det lite hopp ändå.


Börja om - IV

Nästa dag gick jag inte till skolan. Jag behövde en paus, jag förtjänade det. Mamma trodde att jag var sjuk, men jag hade inte hjärta att säga som det var. Det skulle bara få henne att känna sig maktlös och det ville jag inte. Jag hade inte sagt något till Anna heller om att jag sket i skolan idag, det skulle bli en överraskning. Jag log för mig själv där jag satt på bussen till Annas skola, en skola långt bort från min, så jag skulle inte riskera att stöta på någon som kände igen mig. Visst var jag orolig för hur Anna skulle reagera, jag menar tänk om hon inte blev glad över att se mig? Men det värsta som kunde hända var att hon inte låtsades om mig, vilket inte var något jag inte hade varit med om, det var något jag kunde hantera. För trots att jag hade känt Anna i flera veckor nu så litade jag inte på henne fullt ut än, jag hade varit med om så många svek, och jag hade fortfarande min skyddsmur uppe, den som hindrade folk att komma nära, hindrade folk från att se vad jag kände.

Detta var som ett test, för att se om jag skulle bli tvungen att dra mig tillbaka ännu en gång, eller om det äntligen var dags för mig att börja riva muren. Jag stirrade ut över landskapet som svischade förbi och lät tankarna vandra sin egen väg. När bussen stannade på Annas hållplats hoppade jag av och tog mina första beslutsamma steg mot en oklar framtid.

- Letar du efter någon? Jag ryckte till och snodde runt, redo att försvara mig. Men ögonen som mötte min blick var varmt bruna och munnen log snällt. Faktiskt såg killen ganska ofarlig ut och jag tillät mig själv att slappna av. Jag hade irrat runt på skolan i kanske en kvart nu, men alla korridorer var tomma på folk så jag hade inte hittat någon att fråga.

- Vet du vem Anna är? Lång, rödblond, snygg, ser snäll ut?, frågade jag hoppfullt.

- Det är väl snarare en fråga om vem på denna skolan som inte vet vem hon är, skrattade killen mjukt. Jag heter Kalle, förresten, fortsatte han och sträckte fram handen.

- Tove, svarade jag och tog hans hand. Den var kall och min var varm.

- Kom, to Anna it is!, förkunnade Kalle och stegade iväg längs korridoren.

Vi stannade utanför en klassrumsdörr, och utan ljudet av våra steg var det helt tyst. Det var nästan så att jag kunde höra mitt hjärta slå, men bara nästan. Kalle tittade förväntansfullt på mig.

- Vad ska vi göra nu?

- Nu? Nu, eeh... Knacka!, utbrast jag nervöst. Kalle knackade på dörren, sedan öppnade han den och kikade in.

- Anna? Kom! Jag har en överraskning! Hörde jag honom teaterviska, följt av en suck från någon jag gissade var Anna. Sedan försvann han in i klassrummet och Annas ansikte dök upp i dörröppningen. Först såg hon bara förvånad ut, sedan sprack hon upp i ett leende.

- Tove!, skrattade hon och kramade mig. Hon hade klarat testet.


- Vilket härligt infall det här! Skita i skolan och komma hit... Perfekt väder är det också. Okej, jag fattar att det var en överraskning, men kunde du inte hintat lite om det på fb?, sa Anna entusiastiskt.

- Jag har tagit bort min fb, svarade jag och kände mig lätt inombords. Det var så rätt, så självklart, att jag borde ha tagit bort den innan.

- Oj... Men, det är ju jättebra!, utbrast Anna och log stort mot mig. Jag log tillbaka och lade mig ner i gräset i parken dit vi hade tagit vår tillflykt. Jag blundade mot solens strålar och njöt för första gången på länge, länge. Nu skulle allt bli bra.


Börja om - III

Jag kände en plötslig beslutsamhet, detta var ju min chans till något nytt, något som inte var dåligt, något som var värt något. Kanske det till och med kunde bli vänskap? Jag insåg hur gärna jag ville detta, hur gärna jag ville få en vän, bara en endaste, som visste vem jag var, en som fick ta del av mitt innersta. Men då måste jag vara ärlig om allt hela tiden, Anna skulle bli tvungen att ta mig för den jag var. Kanske skulle hon stanna, kanske skulle hon fly. Men jag var villig att ta risken, jag hade inget kvar som jag kunde förlora.

- Jag kan inte äta när jag är nervös, erkände jag. Jag kunde inte titta folk i ögonen när jag var nervös, heller, men det kunde jag förklara en annan gång. En sanning i taget.

Anna tittade inte konstigt på mig. När vi sedan satt vid ett bord så flöt något som liknade ett samtal på mellan oss. Jag berättade om mig själv, om mina brister, men också om mina bra sidor, de som hade gömt sig långt inombords. Anna pratade också och hon verkade vara en bra person. En ”tänk först, gör sen”-person, så jag tror inte att hon dömde mig för att jag stakade mig på orden. Jag hade trots allt inte pratat ordentligt med någon i min ålder på väldigt länge.

Anna gillade att cykla, jag gillade att gå, Anna gillade att shoppa, jag gillade att läsa.  Båda gillade att göra spontana utflykter (eller, jag hade aldrig gjort det men det lät som något jag skulle kunna gilla), båda gillade att skratta (jag uppskattade Anna för hon fick mig att skratta). För första gången på många år hade jag en ljuspunkt i mitt liv. Anna var min ljuspunkt. Mobbarna slutade inte med sina kränkningar, skolan var som vanligt, ingen som såg åt mitt håll, men jag ibland gick jag omkring och log inombords för jag var inte patetisk och ensam längre. Det var nästan så att det förvånade mig att folk inte såg på mig att jag hade en vän nu.

 

Hemma läste jag igenom de vanliga mail jag hade fått och även ett från mamma, som trodde att allt var fint och att jag var populär på Facebook. Lyckligt ovetandes. Det plingade till i chatten och jag suckade, innan jag såg att det var Anna. Jag hajade till, det kändes fortfarande så konstigt att någon skulle vilja ha en konversation med mig.

”Hej!”, skrev Anna. ”Hej!”, svarade jag. ”Allt väl, du lever och så?”, undrade hon. ”Lever gör jag, frågan är om det är positivt eller negativt...” ”Äh, din jäkla pessimist!”, envisades hon, som den optimist hon var. Det plingade till igen, och denna gången var det inte Annas förtjänst. ”Missfoster!”, läste jag, och plötsligt blev jag så arg. Varför skulle jag tvingas ta emot all denna skiten? Varför tog de för givet att det skulle vara på detta viset? ”För helvete!!!”, skrev jag. ”Vad är ert jävla problem?! Försvinn!!!”

Sedan loggade jag snabbt ut innan de hann skriva något dräpande tillbaka. Men jag kokade inombords, jag ville slå och sparka, jag ville vara vild! Alla dessa minuter, timmar, dagar, veckor, månader... Jag hade tagit åt mig av skiten, grävt ner mig i den, lärt mig känna en trygghet i den, tills allt jag kunde se var urblekta färger som skiftade i gråskala och jag var alldeles mörk och tom och tung inuti.

Min mobil ringde, men jag var så arg att jag slängde den i sängen, någonstans inom mig insåg jag nog att det vore dumt om jag hade sönder mobilen. Till slut slutade det ringa, och min ilska rann av mig. Jag tog upp mobilen och såg att jag hade fått sms. ”What’s up?!”, läste jag från Anna.


Börja om - II

En ny händelse visade sig på skärmen. Eller rättare sagt ett nytt meddelande. Jag blev inte förvånad. Långsamt klickade jag fram det. Suckade tungt och slöt ögonen ett ögonblick. ”Ska du bara sitta och ta emot skiten?! Är du helt puckad!?!” Orden kom som ett slag i magen. Vem skulle skriva något sådant? Som om det fanns någon som kunde bli arg på mig för att jag inte försvarade mig. Som om det fanns någon som ville att jag skulle slå tillbaka. Som om det fanns någon som... brydde sig. Tanken kändes främmande. Men nyfikenheten tog överhanden och jag klickade in på främlingens profil.

Det var fredag eftermiddag en vecka senare och jag satt på bussen på väg in till stan. Det kändes overkligt, som en dröm, som jag inte än visste om den var bra eller dåligt. Jag skulle träffa Anna på McDonald’s. För vem som helst i min ålder så var det inget att skryta om att träffa någon på Donkan, men för mig var det något speciellt.

Det var en vecka och en dag sedan jag hade svarat på Annas Facebook-meddelande. Hon var själv omtyckt som person och tolererade inte om någon behandlade henne illa, hon fattade inte riktigt varför jag inte sa ifrån, varför jag inte berättade för någon vuxen. Det var inte så lätt, det skulle bara bli värre då. Men Anna var snäll, hon tjatade inte, hon lät det vara och det var då jag bestämde mig för att ge henne en chans att lära känna mig. Så, här var jag nu.

Jag steg av bussen och började promenera mot Donkan. Det var en kylig höstkväll, det var ju trots allt redan oktober, löven lyste orangea, allt annat var grått. Vinden försökte isande leta sig in under min jacka, men jag var fast besluten om att inte tappa modet nu. Det måste helt enkelt bli bra.

- Hej!, sa någon bakom mig, och jag vände mig om för att mötas av Annas genuina leende. Jag blev genast smittad och log oförsiktigt tillbaka innan jag kunde hejda mig. Något varmt som liknade glädje letade sig fram i min mage som för att tina upp mig.

- Ska vi gå in?, föreslog Anna, och jag nickade sakta till svar, följde sedan efter Anna in.

- Vad ska du ha?, frågade hon mig när vi ställde oss i kön för att beställa. Vant. Som om det inte var något konstigt att vara med mig. Men det var konstigt, för ingen hade velat vara med mig på två år, och jag fattade inte varför någon plötsligt skulle vilja det.


Börja om - I

”Idiot!” ”Jävla äckel!” ”Fan vad ful du e!” Orden på datorskärmen lyste skarpt i ögonen på mig. Etsade sig obarmhärtigt fast på näthinnan och lagrades bland minnena av alla andra onda ord jag hade tvingats läsa det senaste året. ”Puckad e du, dum som en kossa!” Jag skrollade vidare bland alla mina meddelanden. Så många. Men inte ett enda. Inte ett endaste meddelande som inte var illvilligt. Jag fattade det inte. Hur kunde jag vara så fel? Så fel att folk inte ens förmådde sig att se mig i ögonen när jag gick i korridorerna i skolan. Så fel att ingen såg mig, inte ens tittade på mig. ”Miffo.” ”Knäppskalle.”

Så fel... ”dumhuvud” ...att folk tyckte... ”jag kräks över dig” ...att jag förtjänade det här.


Det funkade inte. Jag satt framför datorn och försökte skriva min biologiuppsats utan att bli distraherad av chattmeddelandena som hela tiden plingade in på Facebook. Det funkade inte. Gång på gång sa jag till mig själv att logga ut, sitt inte bara inloggad och ta emot skiten! Men av någon anledning kunde jag inte förmå mig till det. Jag satt som paralyserad och bara stirrade på de där orden som frätte hål inuti mig. Varför? Varför? Men jag hade inget svar åt mig själv.

 

”In my life, why do I give valuable time

To people who don’t care if I, live or die?

Two lovers entwined, passed me by

And heaven knows I am miserable now”

Morrissey’s unika röst strömmade ur högtalarna på min stereo och jag sjöng med av hela min själ. ”And heeeaven knows I am miiiserable noow!” Halvskrek jag. Jag sjönk ner på min säng när all orken slank ur mig. Miserable. Miserabel. Vad var jag om inte det? Mitt tragiska liv var bara tragiskt. Det plingade till på Facebook-chatten igen. ”Freak”, läste jag, och jag visste egentligen, djupt inom mig varför jag plågade mig själv med att inte göra en helt ny Facebook och slippa glåporden. Jag fann en slags trygghet i det. En sjuk, desperat trygghet, eftersom att de enda gångerna jag fick uppmärksamhet som jag så starkt önskade av andra i min ålder, var när de skickade sina kränkningar till mig. En textrad ur en Three Days Grace-låt ploppade upp i huvudet på mig: ”I’d rather feel pain than nothing at all.” Ännu en gång slog det mig hur tragiskt mitt liv var.


pisskväll

JÄVLA HELVETES SKIT!!!
Jag vill inte vill inte vill inte! Kan inte jobba under press, då känner jag pressen så tydligt och blir frustrerad som jag vet inte vad och låser mig och då funkar det ju inte.
Det var så fint hos Mackan idag, men sen skulle jag ju göra skolarbete, hemprov som skulle varit inlämnat för två veckor sedan men DET SKITER SIG SÅ JÄVLA FULLSTÄNDIGT! JAG BLIR SÅ FRUSTRERAD OCH JAG VILL BARA BORT HÄRIFRÅN! Bort från detta huset med de instängande och klaustrofobiframkallande väggarna. Away from my hovering parents. Jag vet att de menar väl, men de förstår inte. De förstår helt enkelt inte. De kan inte.
Och min frustration och klaustrofobi bara växer och jag kan inte producera och prestera nu. Det går inte. Jag bara låser mig i alla irriterade känslor och där har vi en ond cirkel.

Friluftsdag på Vallåsen


Det var ganska vackert ändå. Fick mig att längta till fjällen.
Fast i fjällen finns inte så många björkar förstås. Men björkar har ju också sin skönhet.

His name is Remarkable

Han är fantastisk.

Vad är det för fel på mig?

Hur kan jag svika dig? Hur kan jag? Fy fan, måste vara något fel på mig.

Mackans bakgrund

Som jag nämnde skrev jag till Mackans uppfödare, här kan ni se vad jag skrev och vad hon svarade. Vi får se om jag lägger upp hans historia sedan, det beror helt på vad det är jag kommer få veta.

"Hej, Nadja!

Jag heter Kajsa och är medlem i Malmö Ridklubb och jag är skötare åt ridskolehästen Remarkable (han kallas Mackan).
Jag vet att Mackan är före detta galoppör, och du står som hans uppfödare, så jag är nyfiken på hans uppväxt och karriär som galopphäst. Kan du berätta, eller ska jag vända mig till någon annan?
Anledningen till att jag vill veta mer om hans liv innan han kom till MR är helt enkelt nyfikenhet, kanske förstå honom lite bättre.

Jag skulle vara jättetacksam om du ville ta dig tid att svara och berätta!

MVH,
Kajsa"

"Hej!
Jag berättar gärna om Mark, som jag kallade honom, men det blir en lång historia, så jag hinner inte idag. 
Att han kunde bli ridskolehäst till slut är närmast ett mirakel! Hoppas att han fungerar och trivs.
Jag återkommer inom kort, troligen till helgen.
Mvh,
Nadja"

Sveriges Natur

Idag kom äntligen Naturskyddsföreningens medlemstidning!
Jag bläddrade igenom hela lite snabbt och det verkar stå en hel del intressanta saker där. Men jag kände också att jag inte kan läsa nu, för då kommer jag bara börja gråta.

Majestätisk

Här är hon igen, i all sin majestäs. Är hon inte vacker?
(Fotot har jag snott från MR's hemsida, foto: Frilansbyrå Skogh)

Mathilda

Här kommer äääääntligen en bild på Mathilda! Fast den är litta dålig... Det var så kul, för först stod hon och pillade lite på mig, på händerna och på jackan och så. Sen när jag plockade upp kameran så gick hon iväg och började äta. När jag lade ner kameran så kom hon direkt fram igen, haha. Men det är bra att hon visar vad hon tycker! :)

Mackan innan MR

Jag hittade Mackans uppfödare på en sida på nätet. Skickade iväg ett litet mail där jag frågade om Mackisens uppväxt och hans karriär som galoppör. Ska bli spännande att se vad hon svarar!

What she said encouraged me

Christina (kuratorn, från och med nu skriver jag vad hon heter) förstod min längtan till Afrika. Hon hade själv varit i Sydafrika och ville också åka ner igen. Och när jag berättade om när vi hade varit på kryddfarmen på Zanzibar och jag sa att det hade varit kul att jobba där så utbrast hon att det måste jag ju göra! Söka praktikplats till trean där nere i Tanzania/Zanzibar, det måste jag ju göra (!) menade hon. Jag log och hennes förslag gjorde mig så glad att jag nästan hade kunnat gråta. Praktisera i Afrika? Inget jag säger nej till, precis!
Christina sa också att jag borde se en film som handlar om när två män (homopar, trodde hon) återförenas med ett lejon de tog hand om tills det blev stort nog att släppas ut i det vilda.  "Jag ska ta med den till dig nästa gång." Sa hon. Vilken härlig människa.
Hon berättade också om hennes dotters jorden runt resa. Till studenten hade hennes dotter vägrat få blommor och gosedjur och kort som bara kostar jättemycket men inte betyder något, så hon hade fått ihopa ungefär 20 000 kr och bestämt med sin kompis att de skulle åka jorden runt och det skulle vara så billigt som möjligt, de skulle uppleva, inte ha det bekvämt. Det tog omkring fem månader och kostade ca. 80 000 kr totalt, sa Christina. Först hade hon tänkt att "det går aaaldrig", men det gick visst. Och det uppmuntrade mig. Jag kan. Jag ska. Det enda jag behöver är motivationen till att gå klart gymnasiet och skaffa ett jobb. Sedan ska jag ge mig av ut i världen, se, uppleva, ta emot alla intryck och inspireras och lära mig nya saker. Förhoppningsvis kan jag ta tåg istället för flyg, mycket bättre för den vackra planeten vi bor på.
Hur som helst ter sig mina drömmar mer verkliga, påtagliga och njutbara nu när jag börjar känna att det faktiskt kanske skulle kunna gå att genomföra. Inte bara i tankarna.
Hade jag vetat att jag skulle bli så härligt inspirerad av att prata med Christina hade jag gått dit för länge sedan. Men kanske behövdes det inte så mycket förrän nu?
För nu är det en tid av förändringar, till det bättre tror jag. Jag känner det inom mig, saker kommer hända, kännas annorlunda. Men jag tror att jag är redo nu.
(bild jag hittade på google)

Gå upp på klippan

Det står en man på en klippa

Han har fjädrar och örter i handen

Se hur han sträcker sina armar

Upp mot molnen, ut över landen

Han behöver ingen död kyrka

Han behöver inga stickor och plån

Han kan sin sak

Han känner sin styrka

Och han vet var den kommer ifrån

 

Han har kropp, han har själ, han har ande

Och han tar hand om alla tre

Han kan jaga, han kan känna

Han kan gå upp på klippan och be

Han behöver inga katedraler

Han har sitt tempel där han står

Han behöver inga kardinaler

Han behöver bara vinden i sitt hår

 

Vill du se ett underverk

Vill du se ett mirakel i dag

Gå upp på klippan

Gå upp på ett berg

Gå dit upp

Och stanna kvar där ett tag

Du behöver inga processioner

Ingen guldbroderad skrud

Du behöver inga orgeltoner

För att gå upp och möta Gud

 

/Ulf Lundell



Spåkulan på facebook har en tendens att alltid säga saker som stämmer in på mitt liv

1. Du känner dig lätt om hjärtat och känner dig som i din barndomsdröm när du flög över trädtopparna bara genom att flaxa med armarna.
2. Du får äntligen sinnesro och kan slutföra saker utan att stressa.
3. Något nytt positivt är på väg in i ditt liv. Det börjar med en vit fjäder. En änglahälsning.
4. Håll fast vid dina ideal. Det finns en likasinnad vän i närheten.

Civi... civilization... makes you sick... sick...

"Civilization is what makes you sick"
- Paul Gauguin

...


Omtumlande

Praktisera i Tanzania?
Det var minsann inte så dumt att prata med kuratorn, tvärtom kändes det riktigt bra. När jag gick därifrån var jag sprudlande glad hela vägen hem, skrattade högt och så, haha!
Och här är en hemsida jag tycker att ni alla borde utforska ordentligt, för där står en hel massa intressanta och fascinerande grejer!
Omtanke - Ekologisk salong
Vad väntar du på?! Klicka in nu, nu, nu!!!
Peace, love and understanding
Equals
Harmony


Love is all we need

"Every day may not be good, but there is something good in every day"

Thorsten Flinck och "Euphoria"

"När jag ser in i dina svarta ögon
Ser jag mig i dig
Ja, jag reser mig igen
Ja, jag reser mig igen"
Folk får säga vad de vill men jag tyckte att Thorsten Flinck var riktigt bra. En av de två låtar som faktiskt berörde mig. Och jag måste ge creds till Thomas G:son som skrivit texten. Den mannen är minsann produktiv, han skrev ju även texten till "Euphoria" som Loreen framförde. Jag älskade hennes uppträdande, så vackert!

En bild som värmer själen


Bilder man blir glad av


Native american wisdom

'An old Cherokee was teaching his grandson about life. "A fight is going on inside each one of us," he said to the boy. "It is a fight to the death, and it is between two wolves."

 

"One is darkness - he is anger, envy, sorrow, regret, greed, arrogance, self-pity, guilt, resentment, inferiority, lies, false pride, superiority, and ego."

 

"The other is enlighted -- he is joy, peace, love, hope, serenity, humility, kindness, benevolence, empathy, generosity, truth, compassion, and faith."

 

The grandson thought about it for a minute and then asked his grandfather, "Which wolf will win?"

 

The old Cherokee simply replied, "The one you feed." '




"Ett gott samvete är den bästa huvudkudden"

Det fick jag så bittert höra av mamma i morse. Men jag har ju bara mig själv att skylla.
Stämmer ordspråket så borde jag sova redigt gott i natt, nu när alla mina lögner om skolarbetet (ljug aldrig, I'm telling you!) har uppdagats.
Jag fick i alla fall skött Mackan litta, han var inte så gosig för dem fick mat när jag kom. Men bara att träffa honom var skönt. Det må finnas brister i hela ridskolekonceptet och uppstallning i sig, men det har ändå blivit som en fristad för mig. Där sköter jag, kelar, bara är. Och det är okej. Det finns inget att oroa sig över, det är liksom en paus från stress och press och att må dåligt. Hästarna ställer inga krav. Och för det är jag evigt tacksam.

Fan, fan, fan, fan, fan!!!!!

Nu blir jag handlingsförlamad igen, fast att jag absolut inte får det idag!!! För om jag inte blir klar snart så kommer jag inte hinna till Mackan och då kommer jag bli så ledsen igen. Ändå sitter jag här. Gör inte det jag måste. Fan! Vafan ska jag hitta på för att bli motiverad egentligen?!

Bra och dåligt

Saker att kämpa för:
- Den vackra planeten vi bor på och alla dess djur och natur och hav och allt som är ovärderligt för att saker och ting ska kunna vara och ske naturligt som det är meningen.
- Att jag ska få vara jag. Att jag ska kunna och VÅGA uttrycka vad jag tänker och känner, inte bara vara jag utan våga visa mig också. För jag är bra.
- Kärlek. I alla dess former. Den vackraste kärleken är den som är fri, kravlös, accepterande och ljus. Sen spelar det mindre roll om kärleken du känner är för en människa, för ett djur eller för en plats. Kärlek är ju ändå kärlek.
Saker att kämpa emot:
- Ignorans. Okunnighet är människans värsta fiende. Så många, så många människor i världen idag som är blinda och inte ens vet om det.
Nu kommer jag inte på fler grejer, men listan kan komma att fyllas på efterhand.

Motivation

Om jag skriver klart första frågan på hemprovet får jag sköta Mackan idag.
Fy fan, vad jag ska jobba! Skriva så tangenterna trillar av... För till Mackan ska jag. Behöver honom något enormt idag. Min fina vän som får mig att glömma omvärlden och verkligen slappna av och vara i nuet.

The burning heart

"Love, trust, understand
You don't know what it means
I am everywhere
All this pain I see
I hate you - I do
It's not you're fault, it's mine
Giving no more clues
Will you listen?"
/Takida

When I'm with you I have no worries


Nu vankas det stress

Eller rättare sagt imorgon. För nu ska jag sova.
Har fått tid hos kuratorn på måndag kl. 14, precis när gympan slutar, så jag får gå tidigare. Jag har redan så mycket jag vill få ur mig, inte bara skriva utan verkligen prata ut virrvarret. Vet inte var jag ska börja...
Men det är bara fyra dagar kvar att ta sig igenom, förhoppningsvis utan att mamma och pappa snokar för mycket i mitt skolarbete, för jag orkar inte en explosion till.
Sovdags var det, ja! God natt.

Någon dag under skolveckan

Det snöar tidigt i februari. Det är minus två grader och det snöar.
En i klassen klagar över det. Jag fattar inte varför. Det är meningen att det ska vara snö på vintern här i Sverige! Till och med i Skåne.
Det är inte snöandet man borde klaga över, det är att det inte lägger sig.